Mari Letak Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

APA ITU MATAWANG RIZAB


Mata wang rizab atau mata wang utama, adalah mata wang yang dipegang dalam kuantiti yang besar oleh kebanyakan  kerajaan dan institusi-institusi sebagai sebahagian daripada rizab pertukaran asing mereka. Ia juga cenderung untuk menjadi mata wang perdagangan antarabangsa bagi PENETAPAN HARGA sesuatu produk yang diniagakan di pasaran global contohnya untuk penetapan harga  minyak, emas dan lain-lain.

Negara yang matawangnya diiktiraf sebagai world reserved currency memegang sedikit keistimewaan di mana , negara Ini boleh membeli barangan pada kadar yang lebih rendah sedikit daripada negara-negara lain . ( Negara yang mata wangnya tidak menjadi ‘ world reserved currency’  terpaksa membayar setiap pembelian dengan harga lebih tinggi sedikit dalam setiap urusan kos urus niaga mereka. ) Selain itu ia juga memberikan keistimewaan kepada  negara tersebut  untuk mendapatkan pinjaman  wang pada kadar yang lebih baik, kerana akan sentiasa ada pasaran yang lebih besar untuk mata wang itu daripada orang lain.  Contoh; dollar US telah lama digunakan sebagai  ‘ world reserved currency’.

Bagaimanapun disebabkan kecuaian , boros dan kegelojohan  US berbelanja , negara itu telah mencetak  wang mereka tanpa bersandarkan sebarang simpanan emas mereka dan bukan hanya US malah Greece dan hampir keseluruhan Eropah ( hingga menyebabkan krisis ekonomi ) kecuali German. German sudah memulakan langkah mengembalikan simpanan emas sebagai reserved negara dan sandaran wang mereka.

Tanpa kita sedari tempat US sebagai pemegang ‘ world reserved currency’ sedang diambil alih oleh kumpulan pemegang ekonomi ode baru yang menamakan diri mereka BRICS. Yea New Kids On the Block named BRICS yang kebanyakannya adalah negara dari ASIA.

         2.  http://www.zerohedge.com
                                                       
      Gambar dari file : www.telegraph.co.uk

Psst : Berbanggalah menjadi sebahagian dari Asia.