Mari Letak Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERAKHIRNYA PETRO DOLLAR


PETRODOLLAR adalah satu sistem yang merujuk kepada pertukaran nilai dollar yang diterima oleh negara-negara pengeksport minyak dunia terutamanya OPEC yang terhasil melalui penjualan/pertukaran minyak mereka. Istilah ini dicipta pada tahun 1973 oleh seorang professor ekonomi yang bernama Ibrahim Oweiss dari Georgetown Universiti.

Petrodollar bukan bermaksud mata wang Amerika sebaliknya adalah penghasilan yang diterima dan kemudiannya boleh ditukar kepada petrocurrency -  ( merujuk kepada penggunaan mata wang sebenar negara-negara pengeksport petroleum itu tadi ). Selain negara-negara Timur Tengah, Kanada juga boleh dirujuk sebagai negara petrodollar kerana Kanada juga mengeksport minyaknya ke negara-negara lain.

Aliran masuk petrodollar ke negara-negera  pengeluar minyak ini sememangnya memberi kesan besar kepada nilai matawang mereka. Contohnya Kanada, peningkatan 10% dalam harga minyak 
memberikan peningkatan 3% dalam nilai dolar Kanada berbanding dollar Amerika.

1944 melalui Persidangan Bretton Woods telah mengukuhkan lagi  dollar Amerika sebagai mata wang resmi perdagangan antarabangsa malah juga sebagai matawang rizab global. Namun 1971 menjadi tarikh penting bila Amerika mula meninggalkan standard emas antarabangsa  dan US mula mencetak wang tanpa bersandarkan simpanan emas mereka. Sistem wang fiat mengambil alih dan mula diterima pakai oleh seluruh dunia lalu bermulalah fasa pertama keruntuhan petrodollar.

Namun disebalik kejatuhan pasti ada perkara lain yang mengisi ruangan....saksikan video di bawah 

                               
       2. Mr. Wiki