Mari Letak Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vietnam Dong SEBAGAI Opsyen Pelaburan


Apa yang mengisi ledakan ekonomi Vietnam ?

Ketika ini Vietnam boleh dikatakan sebagai salah satu daripada ekonomi yang paling berjaya di seluruh Asia. Walaupun berurusan dengan Vietnam dong, anda mungkin  juga perlu berhadapan dengan beberapa kemungkinan volatiliti  tetapi selagi anda tidak keberatan, anda boleh pergi ke hadapan dan melabur di dong Vietnam. Apa yang sedang berlaku di Vietnam ?1.       Peralihan daripada pertanian kepada pembuatan.

Banyak syarikat besar telah mula melabur di Vietnam.  Baru-baru ini Intel dan Canon telah melabur dalam industri pembuatan di Vietnam dan ini membuat industri mula berkembang pada skala yang lebih besar. Kilang pencetak laser terbesar di dunia juga telah dibina oleh Canon di utara Vietnam.]

Antara tahun 2001 dan 2005, sumbangan ekonomi melalui pertanian menurun sebanyak 25 peratus. Sebaliknya, produk seperti lada hitam, kopi dan teh telah dieksport lebih tinggi pada masa yang sama. Eksport perikanan juga telah meningkat . Selain itu Vietnam juga menghasilkan export dari pakaian dan
kasut, malah negara itu juga dilihat semakin bergerak ke arah negara perindustrian yang lebih tinggi

Lynn munir melabur dalam dong, Dong new 100 K notes, dong dan dinar iraq
                                           

2.       Pelaburan langsung asing (FDI)

Kerajaan Vietnam dalam usaha untuk menarik pelaburan asing ke negara ke sana telah bersetuju untuk  memberikan  kemudahan ransangan pelaburan, seperti penurunan dalam had pemilikan asing perniagaan di negara itu.

Buat masa ini gaji pekerja di Vietnam adalah antara yang paling murah di Asia. Malah ianya lebih rendah dari labour cost di China. Seiringan dengan kadar rendah tanah di Vietnam buat masa ini . Dan inilah yang menjadikan ia sesuai untuk syarikat-syarikat asing untuk melabur di sana. Peningkatan dalam pelaburan langsung asing adalah berkadar songsang kepada bilangan perusahaan milik negara yang beroperasi di Vietnam. Dan Vietnam FDI telah menyaksikan peningkatan besar kepada $ 5800000000 pada tahun 2005, dengan Amerika Syarikat menyumbang lebih separuh dari jumlah itu.

3.       Kiriman wang.

Mengikut  rekod tiga juta rakyat Vietnam telah berhijrah ke beberapa negara lain. Setiap tahun  hampir $ 4 juta dolar dihantar pulang oleh mereka ke Vietnam.  Memang beberapa tahun kebelakangan ini ekonomi Vietnam telah berkembang dengan sangat baik. Vietnam berjaya  mencapai rekod tertinggi sebagai pertumbuhan kedua terbaik dalam KDNK hanya di belakang China .
Sememangnya perkembangan ekonomi  telah berjaya meningkatkan taraf hidup rakyat Vietnam.
Vietnam mula normal setelah berhubung semula dengan AS dan telah menjadi anggota ASEAN sejak tahun 1995. Biar pun masih di bawah pemerintahan Parti Komunis , negara itu telah mula menerima pakai sistem ekonomi  pasaran dunia. Malah dengan beraninya membuat penurunan dalam bilangan perusahaan milik negara.

Memang Vietnam kini sedang mendaki calimate ekonomi yang amat baik.  Dengan usia muda penduduk Vietnam -  upah buruh yang murah ( malah jauh lebih murah dari China ),dan pelbagai  kekayaan bahan-bahan mentah yang terdapat di negara ini; pasaran Vietnam kini menawarkan pelaburan yang sangat baik bagi wang dan usaha anda . Vietnam juga telah menganggotai WTO semenjak  11 Januari 2007.

Sekarang pelabur asing telah mula membanjiri pasaran Vietnam dengan melabur dalam saham yang ditawarkan oleh bank-bank komersial di negara itu. Malah terdapat ramalan besar bahawa pelaburan di Vietnam akan menjadi 2-3 kali lebih tinggi dari apa yang berlangsung sekarang. Perkembangan ini adalah disebabkan  Bursa Saham Vietnam kini telah mula menggunakan amalan antarabangsa sepertimana yang
diamalkan dengan jayanya  di Jepun, Hong Kong, Singapura dan Amerika  Syarikat.

Dengan pengumuman Timbalan Gabenor Bank Pusat Vietnam  bahawa kerajaan tidak mempunyai sebab untuk terus mendevaluasikan Dong - melonjakkan lagi minat pelabur untuk ke negara itu.
  
Sebagai nota :

Beberapa syarikat seperti Citigroup, Barclays Capital dan Deutsche Bank sedang merancang untuk menjalankan transaksi untuk tujuan meningkatkan AS $ 1 bilion pada tahun 2010 dengan menjual istilah bon sepuluh tahun. 

Justeru perkara-perkara di atas lah yang telah menyebabkan mengapa para pelabur di seluruh dunia berminat dengan Dong Vietnam . Bagi saya inilah masa yang terbaik untuk melabur di sana. Anda bagaimana ? Masih tidak melihat kepentingannya ?
5 comments:

 1. salam kenal..... bila agaknya nak sampai vietnam ni...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau setakat nak beli Dong tak payah sampai ke vietnam kat Penang ada dijual dong ni. Salam kenal dari saya juga Wanzi.

   Delete
 2. bila kita nak melabur kat sini ni kak lin??

  ReplyDelete
 3. Pelaburan yg bagaimana utk matawang dong ni

  ReplyDelete