Mari Letak Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Honey, you make a big mistake there.....

Dunia maya sememangnya dunia tanpa sempadan. Melalui dunia maya kita boleh memperbanyak kenalan dan jaringan kerja tanpa perlu bertemu muka secara peribadi. Sebaliknya hanya gambar profile yang berbicara sebagai pengganti diri , interaksi chatting room atau komen-komen yang ditinggalkan di status update sebagai penghubung. Mencari kesan buruk dan baik dalam dunia maya bagi saya ......sama banyak.

Tergantung kepada kebolehan kita mengendalikannya. Ingat sebarang info yang anda tuliskan 
di ruangan ' about you ' boleh mengundang padah jika tidak berhati-hati. Terutamanya bagi yang 
perempuan .

Seorang teman menulis up date status ' bosan ramainya mat saleh yang nak berkenalan. Bukan boleh percaya sangat dia orang ni, semuanya perangkap! '. Dari satu segi memang betul. Bukan hanya segelintir malah setengah dari mereka hanyalah tidak lebih dari scammers yang memerhatikan mangsa melalui gambar dan up date status yang dibuat. Tapi mungkin kah juga kerana dia tidak boleh berbahasa Inggeris maka 'status up datenya adalah bosan ?' Kalau boleh berbahasa Inggeris mungkin bunyi status up datenya lain kut .

Mengikut pengalaman saya sendiri setengah daripada mereka ikhlas menghulurkan salam perkenalan antara benua dengan menghormati status yang kita punya. Setengahnya lagi akan berpura-pura menghormati status tuan punya diri di awal perkenalan dan kemudiannya perlahan-lahan cuba melencongkan anda dari landasan.

Kebanyakan akaun scammers ini gemar memberikan gambaran yang menunjukkan kemegahan mereka terhadap negara mereka. Contohnya kalau mereka mendakwa tinggal di UK , maka gambar 
Tower Bridge yang merentangi Sungai Themes dan bersebelahan dengan London Tower,
 Istana Buckingham dan beberapa tempat kemegahan kota kosmopolitan itu.Tidak lain bertujuan memberikan gambaran status atau kreadibiliti yang mereka punya.

Saya teringat kata Dr. Azizan Osman sewaktu menghadiri kursus terakhir beliau bulan Mei sudah. 
Kata beliau sambil tersengih dan bergelak ketawa; " terutamanya yang perempuan tu jangan cepat perasan bila orang puji cantik, menawan. Mula lah nak rasa kembang semangkok....perasan sangat !" Semua pakat gelak. Termasuk saya.
                                       
personal forwarding numbers for scammers, The UK personal forwarding numbers, ciri mengenal akaun scammer di facebook, internet romance scam, perempuan berusia, mudah ditipu, scammer menjual cinta, dr azizan osman, dr azizan scammer, scammer dari UK, international scammer, scammer mat saleh, mat saleh handsome, fancy foreigner, jual cinta di internet, scammer di facebook

                                                   Sumber gambar : Google

Sindiket Internet Romance Scam kebanyakannya memang mensasarkan perempuan yang berusia 
antara 30 - 55 tahun sebagai mangsa mereka dan sudah pasti sasaran yang paling mudah adalah wanita yang kesunyian. Agak bersopan santun dan berbekalkan ayat-ayat power biasanya mereka mula melancarkan modus operandi. Tapi harus diingat kebanyakan tali barut penjenayah romance siber ini adalah warga kita sendiri yang sanggup dipergunakan dan memerhati setiap profile yang berpotensi diperdayakan. Tali barut ini kebanyakannya wanita yang membenarkan nama dan akaun mereka digunakan untuk menerima pemindahan wang yang terhasil dari aktiviti scam di facebook.


Ciri-ciri akaun scam di facebook.

  • Gambar timeline mereka ini biasanya melambangkan kemegahan sesuatu negara dengan beberapa    keping yang dimergekan menjadi satu mungkin melalui paint dan kemudiannya di up load sebagai gambar timeline.
  •  Scammer biasanya hanya mempunyai sekeping photo yang dijadikan sebagai  profile picture mereka di situ dan tidak akan gambar lain yang menjadi bukti kehadiran atau aktiviti yang boleh dikongsikan kepada audience.
  •  Scammer tidak akan membuat sebarang up date status. Kebanyakan info yang mereka tuliskan di kolum 'about me' sangat ringkas.
  •  Jika scammer berjaya menjadi rakan anda di FB, anda tetap tidak boleh mengakses teman-teman atau  pun siapakah friends list mereka. Itu kerana mereka telah menetapkan di ruangan privacy setting yang tidak membenarkan maklumat tersebut diteropong. 
  •    Sesetengah scammer tidak akan menerima ' add friend ' yang telah anda hantar kepada mereka. Kalau mereka keberatan untuk 'approve' request friend yang anda hantar....jaga-jaga chances untuk anda diperdayakan di sini adalah besar.
  •     Bagi scammer yang berlagak gentlemen dan untuk dilihat lebih convincing biasanya mereka akan approve ' friend request ' yang anda hantar tapi mengambil waktu yang sedikit lama sebelum meluluskannya. Jika mereka dan anda sama-sama online untuk berchatting sekali pun biasanya chat button mereka akan di off kan. Jika chat button mereka lebih banyak off dari di on, chances untuk anda discam memang besar. Scammers biasanya bimbang penampilan mereka di chat room mengundang padah pada diri sendiri.
  •     Jika anda menerima message yang menawan di Facebook pergi ke profile mereka dahulu dan pastikan adakah akaun tersebut diwujudkan secara tergesa-gesa......... atau pun akaun tersebut telah wujud beberapa tahun sebelum email perkenalannya sampai kepada anda. ( Ini pun belum menjamin yang mereka bukan scammers sebaliknya hanya boleh meminimisekan risk saja )

  • Pastikan juga adakah sesiapa dari kawan sedia ada ( dalam senarai friends list ) anda mempunyai  perhubungan dengan si penghantar salam perkenalan tadi. Biasanya TIADA pun.
  •     Akaun yang dibuat public biasanya jarang scam tetapi yang menjual wajah tampan atau pun cantik tanpa sebarang up date status atau event kebanyakan masa adalah scam !

  • Kadang-kadang scammers ini mempunyai lebih dari satu akaun dengan menggunakan gambar profile yang sama. Bila anda bertanyakan tentang perkara ini biasanya jawapan mereka adalah; oh I forgetting my password and FB rejecting me to log in that is why i create another account. Alasan ini adalah sebenarnya untuk mengelirukan mangsanya. Setting akaun sebegini dibuat untuk beberapa orang mangsa yang telah ditarget supaya mangsa-mangsa ini tidak bertembung dalam ruangan chat yang sama yang membolehkan tembelang mereka terbuka.

  • Kebanyakan masa scammers akan berusaha mengajak anda ke ruang sembang yang lain seperti YM ataupun sekadar berbalas email di mana-mana email akaun yang anda punya. Mungkin Gmail, mungkin Yahoo, mungkin Ymail...tujuannya tidak lain untuk mengelakkan anda menghantar ' add friend' kepada mereka dan untuk mengelakkan permintaan terhadap video chat. Scammers seboleh mungkin tidak mahu wajah mereka dikenal pasti oleh anda.
  •     Last but not least, scammer biasanya memang menjual cinta di Facebook. Jadi pada wanita yang fancykan foreigner terutamanya berjaga-jaga.
Jadi bila Dr Azizan Osman secara tiba-tiba menyentuh tentang perkara itu dalam seminar ' Berani Berniaga 2013 ' , saya tiba-tiba teringat kepada beberapa email dari mat saleh yang saya terima
dan saya diamkan di dalam folder 'other' di FB. Otak saya timbul idea gila dan oleh kerana itu kadang-kadang saya suka buat kerja yang gila-gila, kerana ianya mencabar. Saya  ingin merasai pengalaman bagaimana ' internet romance ' ini terjalin. Saya ambil keputusan menjawab salah satu email yang mereka hantar. Itu pun setelah dibuat data check seperti di atas .


Hey, he look not only handsome but decent and have a reputable image as well. Let's try this guy and see how the conversation going to be like..................( internet scammer biasanya ada target tertentu dalam masa tak sampai 2 bulan mereka mesti sudah boleh menguasai jiwa mangsanya. Confirm cairlah kau minah ! )

Dan ini adalah dailog terakhir yang aku hantar kepada one of the handsome scammer di FB :-

" I know the UK number you gave me for sms, actually was a personal forwarding phone number
 ( also called  UK Global redirects numbers ). Maybe what you don’t notice that  +4470 is automatically marked and recognized as a major red flag that deal with scam activities.
On 17th June when you said you arrived in KLIA ? No. You are actually being here in Malaysia all the time ( during our communication on FB ). 

You were somewhere in Malaysia. Perhaps you already in Kuala Lumpur with your Niger friends. You are not in the UK and  actually using  a personal forwarding number, to make me believe that you contacting me from the UK ! You got this free service number from your phone line provider at your homeland . Am I right ? And your number + 4478 was actually a radio paging number.

So on  22nd of June when you asked me to come online and showed me your so called certificate  from Shell which is obviously looks cheap with different fonts and colours, creases and shadows on it….., I know it was  something wrong somewhere. What software you used  to create it ? 
Photoshop or Ms words ?

Since that day I have studied every angle of our conversation, same as what you did to me. I'am not clever honey but I know how to study scammer.

Until a friend of mine introduced me to one of the higher rank Shell officers here in KL – it was last Thursday before disregard our communication. He confirmed me that there is no such story  happening with regards the information you gave me. Another maybe, yes maybe you are a little bit careless on this procedure - NONE of any business deal in the world will make a payment to 3rd party personal account unless it is for your personal motive. It is just not happen in a business deal. NONE OF IT and that is including me because am doing business honey.

Actually yes, I got my cheque cleared early this week but keep the matter prolonged without your knowledge. With that being said  i believe i don't have to elaborate more  to you. I guess you already know the answer by now. Well, nice try honey.
My question is only , why me ? In first place why you asked the big sum of money without meeting me personally ? You are making a big mistake there honey."