Mari Letak Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips mengekalkan warna hijau sayur bila dimasak

Warna hijau bukan saja menyegarkan mata malah menambah selera di meja makan.
Jom saya kongsikan cara mengekalkan warna sayuran hijau agar kelihatan lebih
menyelerakan sebelum disantap ;-

1. Gunakan air rebusan yang sudah benar-benar mendidih baru celurkan sayur.
    Jika terlalu lama mencelur, warna sayur akan menjadi pudar dan sayur pula menjadi
    lembik.

2. Tapi cara yang paling mudah adalah dengan memasukkan 1/2 sudu kecil bikarbonate
    soda ke dalam air yang mendidih. Celur sayur dalam seminit dan toskan. Warnanya
    bukan hanya kekal hijau, malah cantik dan mempunyai testure yang rangup bila
    dikunyah. Petua ini boleh digunakan untuk memasak sayuran seperti khailan, brokoli,
    dan asparagus terutamanya.

3. Tak mau gunakan 2 petua di atas ?
    Bagaimana nak menjadikan masak lemak pucuk ubi anda kelihatan hijau tanpa
    pudaran warna. Senang aja caranya, basuh daun ubi bersih-bersih toskan airnya dan
    ambil sedikit garam lalu diramas pucuk ubi tadi dalam periuk. Sebenarnya bukan
    diramas tapi disental pucuk ubi tadi. Tambah garam sedikit2. Air yang keluar dari
    aktiviti meramas pucuk ubi tadi memang berwarna hijau. Anda tak perlu celur lagi
    tapi sayur ini akan menjadi sedikit pahit seakan rasa pucuk turi bila dimasak. Tapi dah
    pastilah rasanya lebih asli dan mengujakan terutamanya bila digandingkan hidangan
    dengan sambal belacan dan ikan kering. Memang sedap.

4. Memasak Kailan Chinese Style dengan memasak Kailan Tom Yam Style memang
    tak sama. Jika Chinese style sayurnya kita kena celur dalam bicarbonat soda untuk
    mengekalkan warna, tapi tomyam style kita kena tumis bahan-bahan tumisnya dalam
    2 minit dan masukan sedikit gula , kemudian baru masukkan kailan. Barulah meletop
    rasanya dan cemerlang warnanya,

Selamat mencuba.