Mari Letak Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Takoyaki


Sebelah mata pun aku tak jeling waktu aku melintas di kawasan gerai di Tesco.
Promosi percuma TAKOYAKI yang dihulur ku tolak baik. Terima kasih, kata ku sambil mengoyang-goyangkan tangan tanda tak mahu mengambil sample makanan yang ditawarkan. Curahan sos putih merah dan taburan warna hijau di atas bebola itu langsung tidak menarik 
minat aku untuk berhenti dan menjamahnya. 
Makan jemput-jemput lagi sedap daa....

" Mama nak ?" Farah menawarkan kepada aku.
" Tak mau. "
" Rasalah sikit." pujuk dia lagi.

Tak mahu mengecilkah hati anak yang dah menyuakan bebola ke mulut, aku menggigit
bebola yang dipenuhi sos itu. Wow...weee....adunan tepungnya yang lembut halus membuat 
aku tergumam.Rasa tepungnya lembut, juicy, ditambah isi udang, sos Kewpie, taburan ao-nori 
( serbuk seaweed ) dan taburan kepingan ikan solomon nipis, rupanya berjaya mencairkan air 
liur. Ooo..., sedap rupanya rasa Takoyaki ni.

Takoyaki adalah makanan ringan bebentuk bebola yang diperkenalkan dari Jepun. Ia dihasilkan
melalui bancuhan tepung gandum yang dimasak bersama creamer dan dimasak menggunakan 
kuali khas. Isian bebola takoyaki ini biasanya adalah telur, sotong kurita yang dipotong dadu, 
isi udang tempura, cebisan daging ayam, halia jeruk dan bawang hijau.

Dan minggu pertama serta ke 2 aku di bulan itu adalah melayan 'ketagihan takoyaki'. Cis.
Aku mencalari menu tradisi melayu. Aku sanggup buang duit RM 6 semata-mata untuk 
mendapatkan 6 ketul Takoyaki. Sedang kan set sepinggan nasi ayam yang lengkap bersama sos, 
kuah sup dan potongan ayam baru berharga RM 5.50. 
Bertapa gilanya aku.

Tapi dalam melayani kegilaan itu aku tidak bersendirian, ada ramai lagi yang beratur di kiosk 
sana untuk mendapatkan giliran bagi mendapatkan bebola jepun. Takoyaki tiba-tiba menjadi 
kegilaan di Tesco daerah ku. Baik anak kecil, remaja, emak bapak yang seumuran dengan aku
masih sanggup beratur dan menunggu hampir 1 jam bagi menikmati Takoyaki.
Jadi aku tak harus malu kan menikmati makanan jepun ini ......
Ya silakah menikmati. Ia lebih sedap dari makan bahulu kampung dan jemput-jemput pisang.
Lebih enak juga dari jemput-jemput ikan bilis bawang yang dicampur kentang !


Murah bagi yang berduit. RM 6 untuk 6 biji bebola takoyaki

Sibuk menyiapkan tempahan langanan

Kiosk yang berkeluasan 4 X 6 ini, harga franchisenya tak mati dari RM 36 ribu taw.

Berapa anggaran pendapatan pengusaha Takoyaki ?
Dengan crowd yg stabil mampu meraih antara RM 600 - RM 1000 sehari.

Selain dari bahulu, kaya ball, waffle, apa agaknya snack yang kita yang boleh diketengahkan sebagai franchise business untuk golongan yang minat berniaga kiosk seperti ini ?
Aku masih mencari ....