Itu hari anak aku merunggut, roti canai yang dibelinya masih ada dalam fridge di hostel belum dimakan lagi dah 2 hari dibeli. Waktu pergi beli perut lapar....dah dibeli perut kenyang. Nak dihumbankan ke tong sampah....rezeki dan duit tuuu. Dia pun buat macam aku - humban juga ke fridge. Lepas tu dia talipon ; ' nak lembutkan balik roti tu cam mana ma ? '. Tak pasal-pasal petangnya aku kena drive ketempat dia semata-mata nak tunjukkan cara melembutkan roti canai yang dah kejung - kojol tu.
Beginilah cara-caranya :-
Langkah pertama : Letakkan kepingan roti canai atas alas lubang-lubang cam ni.
Tapi sebab anak aku ni jenis blur, aku terpaksalah tunjuk kat dia sekeping-sekeping.
Jangan lupa ditutup kuali tu...dah nama pun kukus.
Malahan texturenya lebih lembut dari waktu kita beli hari tu..hehehe
mana guna santan. Tairu je beb, so confirm tak basi. Selalunya aku pilih kuah kari campur kuah
dalca. Balik rumah aku jadikan satu...perghh terangkat.
Nota :
Tips di atas hanya sesuai untuk orang yang segan memasak dan tak nak membazir makanan.
Terutamanya student-studentlah - janji kat rumah ada fridge. Elakkan pembaziran.
Penyudah cerita aku bukan setakat tunjuk cara nak lembutkan roti kat anak dara nan seorang ni
tapi juga kena bawak bahan mentah untuk dimasak dan dimakan bersama kawan-kawan di dorm yang sama. Apa lagi masak yang senang dan yang aku tahu je le.
Bolehlah kann ? Tukang masak import mai dari BB
Bentang tikarrr !!!!
Pernah buat jg benda nie kak.. Nak jimat punya pasal.. huhu :)
ReplyDeleteJika saya pulak, gunting-gunting roti canai keras tu, rendam sekejap dalam telur (yg dah dipukul mcm nak buat dadar), boh garam, then bakar/goreng semula atas frying pan. Perhhh terus jadi murtabak telur! Kalu nak enak lagi, boh bawang dan cili.
ReplyDeletebagus tips ni. thnks ^-^
ReplyDeleteBiasa saya panaskan saja dalam microwave..hehe
ReplyDeletecahayacinta.com
ReplyDeletemama cepat dn mudah sekali.asal cik tka pikir langsung hee..sungguh baguh petua ni..dri humban mmg membazir
boleh buat ni. ade roti canai jugak dlm fridge tu. hehe
ReplyDeletetips terbaik
ReplyDeletememang senang cara ni
thanks
Tetiba rasa laparrrrrrrrr. Blerghhh :)
ReplyDeletebagus idea tu, tak membazir ...bila teringat nak makan buat jer..janji rajin , kalu sy dah bosan dgn roti canai mamak, perata jd pilihan...
ReplyDeleteada siakap stim tu sedap !
baru first time nie tahu huhu, thanks kak
ReplyDeletewah mcm menarik dan praktikal tips ni... :)
ReplyDeletekalo anna lapar sangat anna bedal je walaupon dah sejuk..
ReplyDeletepemalas kan anna ni.. ahahahhahaa
oo..kukus eh.. selalu mak sy pnaskan balik je..tp tak la lembut mana pun..
ReplyDeletesedapnya lyn...
ReplyDelete